Entrevista a Sílvia Castelló: el Grau en Moda uneix innovació, tecnologia i disseny.
Canviar el món amb la moda. Sona impossible oi? Doncs la Sílvia Castelló, coordinadora del Grau en Moda de l’ERAM, no hi està d’acord i ens ho explica molt bé.
Sílvia, per què vas decidir lluitar tants anys per aconseguir un Grau en Moda Universitari Oficial?
La innovació i la tecnologia que no para d’evolucionar dins el sector de la moda han d’anar acompanyades d’una generació de professionals que busquin la innovació i excel·lència a l’hora de treballar. Es necessita un grau universitari des d’on formar i donar les eines per adquirir aquesta excel·lència i així crear nous models de negocis, inventant noves formes de fer moda.
Començant per l’esquerra, Miquel Bisbe, Director de l’ERAM, i Sílvia Castelló, Coordinadora del Grau en Moda. (Foto del diari ARA. 19/07/2023)
Quina diferència creus que hi ha entre el Grau en Moda i la resta d’estudis universitaris relacionats amb la moda?
El Grau en Moda de l’ERAM és revolucionari, ja que és la primera formació de 4 anys oficial a Catalunya on l’alumnat recorre tot el procés creatiu transversal des de l’inici fins a la fi que intervé en la creació d’una peça de roba. Primer trobaríem la inspiració, amb assignatures com història de la moda, estètica i teoria de l’art, entre d’altres. Després entraríem amb el disseny, patronatge i creació de prototips. Finalment per tancar el recorregut trobaríem la part de venda, on ens preguntem com ho venem? Quins preus? A on?, amb assignatures com màrqueting, creació d’esdeveniments o gestió, producció i models de negoci.
Després de 4 anys, l’alumnat es pot incorporar en qualsevol perfil professional del sector de la moda, tant en projectes propis, petites empreses o grans multinacionals.
A quines sortides professionals poden optar els estudiants del Grau en Moda?
En son moltes i molt variades. La més bàsica i que tothom s’imagina seria dissenyador/a de moda, no? Però també hi ha il·lustrador/a de moda, vestuari per espectacles, patronistes, confecció, comunicació en moda, màrqueting, estilisme, personal shopper, emprenedors, etc. Llavors també evidentment la part de docència, investigació, recerca de noves tecnologies en la sostenibilitat, sobretot amb el creixement de la moda ètica.
Creus que és important tenir un Grau en Moda per treballar al sector de la moda a Espanya?
Doncs és molt important perquè al final aquest alumnat està preparat per donar una resposta professional des de l’excel·lència universitària. Per tant, aplicarà la innovació i la tecnologia, no només el disseny de moda. Així es podran crear nous models de negocis, per exemple amb tecnologia vestible, etc. La universitat ofereix una visió transversal del sector de la moda i dona la capacitat de fer un pas endavant i inventar noves formes de creació.
“Els coneixements previs no son necessaris, el que sí que és necessari és tenir moltes ganes i actitud.“
És imprescindible haver tingut alguna experiència prèvia per entrar al Grau en Moda? Per exemple haver fet batxillerat artístic?
La resposta resumida és no. És veritat que si has fet batxillerat artístic doncs estaràs més encaminat, però jo soc una gran defensora de la transversalitat i si venen alumnes de, per exemple, un batxillerat científic, també sabran aportar nous coneixements. Els coneixements previs no son necessaris, el que sí que és necessari és tenir moltes ganes i actitud.
El que sí que veiem que de vegades passa quan ens ve una persona que no ha fet mai cap projecte de cosir o no ha tocat una agulla mai és que ve amb unes expectatives que potser no s’ajusten gens a la realitat. És molt bo que la gent sàpiga què comporta la creació d’una peça de roba.
Alumnes de 1r del Grau en Moda a les instal·lacions de Qstura. (Rodriguez, P. 2023)
Hi ha feina més enllà del disseny de moda?
Us he de dir que el disseny de moda està sobrevalorat i que no hi ha tanta feina, hi ha massa gent que ho vol fer. Ara és un moment en què van molt buscades les patronistes. L’altre dia em va venir a veure la cap de recursos humans d’una empresa multinacional perquè la seva patronista es jubila i busquen algú que la reemplaci. No en troben per enlloc, abans no se les valorava i totes han anat a treballar a fora d’Espanya on se les valorava més. Ara estan disposats a pagar el que sigui per una patronista.
Com aquest exemple del patronatge n’hi ha molts altres, com el disseny de vestuari per espectacles. Una de les professores que exerceixen durant el grau es dedica a fer el vestuari de rodatges internacionalment. Ella és qui ha fet les estampacions de la majoria dels superherois que veiem de Marvel, tot perquè no trobaven qui fes el nou vestit de l’Spiderman i una amiga d’una amiga va dir-li, tu cuses no? I cap allà va anar ella.
S’ha d’estar molt disposat a obrir la ment en aquest sector. Hi ha moltes oportunitats, per exemple hi ha empreses que no son de moda directament, però que necessiten el sector tèxtil; Louis Vuitton, que fan bosses de mà, Kave Home, que fan tot el tema mobiliari, etc. Totes aquestes empreses necessiten fer maquetes, patrons i cosir els seus productes.
“Aquesta és l’essència que et farà trobar feina quan surtis, l’energia que hi posis en fer les coses.”
Sílvia, fa molts anys que exerceixes de professora de moda. Què els hi dius als i les jove que et diuen que els fa por estudiar moda i després no tenir feina?
Els dic que siguin valentes, que si realment és la seva passió, el que els fa aixecar-se cada dia, poden aportar una cosa al món. Al Grau en Moda trobaran l’orientació i les eines per poder treballar del que els apassiona, i això és el millor que els pot passar. Moltes vegades la vida no ho posa fàcil, em diuen que costa molts diners, que està lluny, que no tenen la nota, etc. Doncs busca la fórmula per fer-ho, hi ha molts camins per arribar al Grau en Moda, i per tant és qüestió de tenir l’actitud per aconseguir-ho. Si no ho aconsegueixes immediatament no passa res, pel camí trobes coneixements que sempre t’aportaran i t’ajudaran a aconseguir el teu objectiu si el tens clar.
Aquesta és l’essència que et farà trobar feina quan surtis, l’energia que hi posis en fer les coses.